lørdag den 31. januar 2009

Til et godt hjerte

Apropro denne blogs navn, så kommer her en liste - taget fra jp.dk - over de 25 bedste ting du kan spise/drikke for at styrke dit hjerte.

Jeg må med glæde konstatere, at jeg sikkert har et ganske godt hjerte. Fremover vil jeg med sindsro nyde nr. 24, mens jeg tænker på min røde blodpumpes vedligehold! Alle ting på listen indtages enten dagligt, ugentligt eller jævnligt - lige på nær laks og tun (jeg er vegetar), søde kartofler og agern-squash (jeg kan ikke finde det i min lokale Netto), rødvin (jeg er afholdskvinde) og grøn the (jeg kan ik' li' det). Men da de andre ting indgår i rigelige mængder i kosten vil jeg tillade mig et lille skulderklap og håbe, at hjertet bliver ved med at være fuldt af de gode ting! :-)

1. Laks: Indeholder omega-3-fedtsyrer, der er godt for blodtrykket og hjertet.

2. Hørfrø: Indeholder omega-3-fedtsyrer, fibre og phytonæringsstoffer, der blandt andet forstærker immunforsvaret og reparerer celler. Hørfrø gemmer sig let i flere typer mad, f.eks. morgen-kornprodukter, hjemmelavede muffins og kager.

3. Havregrød: Indeholder omega-3-fedtsyrer, magnesium, kalium, folat, B3-vitamin, kalcium og fibre. Varm havregrød kan f.eks. pyntes med lidt frisk frugt.

4. Sorte bønner eller kidneybønner: Indeholder B-vitaminer som niacin og folat, magnesium, omega-3-fedtsyrer, fibre og kalcium. De kan bruges i en suppe eller salat og er meget effektive for hjertet.

5. Mandler: Indeholder plante-omega-3-fedtsyrer, vitamin E, magnesium, fibre og hjertevenlige umættede fedtsyrer. Miks mandler i en salat eller i en portion yoghurt.

6. Valnødder: Indeholder plante-omega-3-fedtsyrer, vitamin E, magnesium, folat, fibre og hjertevenlige umættede fedtsyrer. Valnødder er f.eks. gode i salater, kager, muffins, pandekager og pastaretter.

7. Rødvin: Indeholder flavonoider, der typisk virker som antioxidanter og kan beskytte mod betændelse. Et glas rødvin kan også bidrage til at forbedre kolesteroltallet.

8. Tun: Indeholder omega-3-fedtsyrer, folat og niacin. En sund salat for hjertet kan blandes op med lidt tun!

9. Tofu: Indeholder folat, niacin, kalcium, magnesium og kalium. Det er typisk vegetarer, der bruger tofu i deres daglige kost. Tofu kan skæres i skiver og steges på en pande.

10. Brun ris: Indeholder B-vitaminer, fibre, niacin, magnesium og fibre. Ris blandet med lidt grøntsager eller kød kan være en sund og god frokost for hjertet.

11. Sojamælk: Indeholder flavonoider, B-vitaminer, niacin, folat, magnesium og kalium. Sojamælk kan f.eks. bruges over havregryn eller cornflakes eller i en smoothie.

12. Blåbær: Indeholder bl.a. karotin, flavonoider, vitamin C, fibre, kalcium og kalium. Ligeledes er tranebær, jordbær og hindbær er også rigtige gode for hjertet. Brug dem f.eks. i salater eller muffins.

13. Gulerødder: Indeholder karotin og fibre. Gulerødder er gode som snacks eller kan bruges i kødsauce eller muffins.

14. Spinat: Indeholder lutein, B-vitaminer, folat, magnesium, kalium, kalcium og fibre. Vælg spinat i stedet for almindelig salat, når du skal lave en blandet salat.

15. Broccoli: Indeholder karotin, vitamin E og C, kalium, folat, kalcium og fibre. Broccoli kan bruges i supper og salater eller som grøntsag til en ret. Brug det også frisk som snacks med eksempelvis humus til.

16: Søde kartofler: Indeholder karotin, vitamin E, C, A og fibre. Søde kartofler smager godt i sig selv, men det kan krydres lidt med marinade eller ananasstykker.

17. Rød peberfrugt: Indeholder karotin og lutein, B-vitaminer, folat, kalium og fiber. Med lidt olie på kan de steges i ovnen - ellers er det ideelt på grillen eller i salater.

18. Asparges: Indeholder karotin og lutein, B-vitaminer, folat og fibre. De kan grilles eller dampes og fungerer godt til kød og kartofler. I en suppe smager de også godt.

19. Appelsiner: Indeholder beta-cryptoxanthin (virker som A-vitamin), karotin, lutein, flavonoider, vitamin C, kalium, folat og fibre. Det kan måske være lækkert med friskpresset appelsinjuice om morgenen.

20: Tomater: Indeholder bl.a. karotin, vitamin C og fibre. Friske tomater smager godt i salater - ellers kan soltørrede tomater gøre mange forskellige retter lidt mere spændende.

21. 'Agern-squash': Indeholder bl.a. karotin, lutein, B- og C-vitaminer og fibre. Denne agern-formede squash kan bages eller sauteres med spinat og rosiner.

22. Cantaloupmelon: Indeholder bl.a. karotin, lutein, B- og C-vitaminer og fibre. Melon i små stykker kan både være lækkert til morgen, middag og aften.

23. Papaja: Indeholder bl.a. karotin, lutein, B- og C-vitaminer og fibre. Frisk papaja med lidt citrussaft på er lækkert. Ellers kan de serveres med laks: bland papaja, laks, forårsløg, hvidløg, lime, salt og peber.

24. Mørk chokolade: Indeholder resveratol (menes at kunne hæmme udviklingen af kræft) og kakao-fenol. Spis mørk chokolade med et kakao-indhold på mere end 70 pct. - det kan sænke blodtrykket.

25. Te: Indeholder katechin og flavonoider. Erstat evt. kaffen med en kop sund grøn te.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej stødte tilfældigt over din blog...er de madvarer du har nævnt, alle gode for hjertet, og har du evt. nogle kilder til disse fakta..

Anne-May Müller sagde ...

Hej! Hyggeligt at høre fra dig. Hvis du klikker på linket på jp.dk øverst på siden får du hele artiklen frem. Ifølge den er informationerne fra hjertecentret ved Cleveland Clinic i USA og American Dietetic Association. Jeg har ikke personligt nogen faglig baggrund for listen, men har blot kopieret fra Jyllands Posten.

Anonym sagde ...

Amiable dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.